To use this site you must upgrade your web-browser up to IE9 or later.
10 фактів про блакитних сирах – Prestigehall.vn.ua
Turn on JavaScript, please.

10 фактів про блакитних сирах

Запашні блакитні сириз благородною цвіллю – задоволення для справжніх гурманів: дивний вид, сумнівний аромат і неповторний смак.

1. Італійська горгондзолой вважається одним з найстаріших видів блакитного сиру: перші згадки про неї датуються IX ст.

Горгондзола

2. Витіюваті зелено-блакитні прожилки в сирі створені благородною цвіллю роду Penicillium.

Блакитний сир

3. У 100 г блакитного сиру міститься близько 350 калорій, 29 г жирів, 21 г білків, 2 г вуглеводів і 1 мг вітаміну B12

Блакитний сир

4. Джером К. Джером в гумористичній повісті «Троє в човні не рахуючи собаки» так описав аромат блакитного сиру: «потужністю в двісті кінських сил діяв з запорукою в радіусі трьох миль і валив людину з ніг на відстані двохсот ярдів».

Блакитний сир

5. Процес виготовлення блакитних сирів такий: спершу сирну масу натирають сіллю, додають грибок, а через деякий час протикають її спеціальними металевими «спицями», щоб цвіль краще поширилася по сиру. Термін визрівання сучасних блакитних сирів займає від 1-го до 5-ти місяців.

Рокофор дозріває в спеціальній печері

6. Любителів сиру називають «турофіламі». Грецьке слово τυρός перекладається як «сир».

Блакитний сир

7. Карл VI Божевільний, король Франції з 1380 по 1422 рік, був великим любителем блакитних сирів, що виробляються в селищі Рокфор-сюр-Сульзон на півдні країни. В 1411 році він навіть приставив охорону до печер, в яких дозрівали ласі сири.

Рокфор-сюр-Сульзон, Франція

8. До початку масового виробництва блакитних сирів, цвіль роду Penicillium отримували від цвілого хліба і чекали, коли вона природним чином пошириться на сирну масу.

Блакитний сир

9. Сорти блакитного сиру: рокфор, горгондзолой, Камбоцола, данаблю, дорблю, стилтон, сент-Агюр, Парсіфаль, бергадер.

Блакитні сири

10. Несподіване гастрономічне поєднання гіркого шоколаду і блакитного сиру дарує небанальний смакової досвід.

Шоколад і блакитний сир

Джерело: vogue.ua